Založ si blog

Nezmyselná anketa

Anketa „Najväčší Slovák“  vzbudila veľké množstvo diskusií na sociálnych sieťach. Najprv to bola kontroverzia okolo nominácie Jozefa Tisa do hlasovania (ale následne ho vylúčili). Teraz sú to aktuálne výsledky. Ľudia sa čudujú nad umiestnením niektorých osôb. Rád by som poukázal na to prečo je celá táto anketa nezmyselná.

Kto je najväčší Slovák v našich dejinách? Historik by vám možno vedel dať objektívnu odpoveď. Aj to možno. Väčšina ľudí ale povie svoj subjektívny názor, niekoho, s kým sympatizujú. Nemáme mierku na to aby sme určili „veľkosť“ dejinných postáv. Každá významná osobnosť bola produktom danej doby. Podľa mňa je zbytočné porovnávať kto je významnejší v dejinách. Príklad môžem uviesť zo spisovateľov. Pre niekoho je Samo Chalúpka „väčší“ ako Andrej Sládkovič a opačne. Vzniká otázka či sa vôbec dejinné osobnosti dajú roztriediť ako hmyz do nejakej tabuľky. Každá významná osoba má podiel na našej histórii a svojimi činmi prispela do dejín.

Kritika tiež smeruje na preberanie osobností cudzej národnosti. Ak by sme boli taký „puntičkári“, v ankete by neboli ľudia ako Anastasia Kuzminová, Mária Terézia alebo Cyril a Metod. Podobná polemika vznikla napríklad aj v Amerike. Tam sa do ankety dostali osobnosti ako Albert Einstein, Nikola Tesla alebo Arnold Schwarzenegger. Cudzinci v ankete nie sú vôbec žiadnym prekvapením. Ľudia im dali hlas pre ich osobné sympatie k daným postavám a čo spravili pre ich národ. Ako som spomínal vyššie, nejde o nejakú hodnotu známych osobností ale čo je populárne a známe medzi obyčajnými ľuďmi. Preto národnostná otázka ide do úzadia.

Ďalšia kritika pojednáva o umiestnení legendy. Juraj Jánošík sa dostal do prvej desiatky. Anton Hrnko vo svojich FB statusoch kritizuje jeho umiestnenie keďže bol oficiálne právoplatne odsúdený za vraždu. Ale takýto Jánošík nie je v ankete. Dostal sa tam Juraj Jánošík, legendárny zbojník, ktorý bral bohatým a rozdával chudobným. Takto je zafixovaný v mysliach obyvateľov a skoro každý ho tak pozná. Nereprezentuje nejakú mravnú hodnotu ale súčasnú popularitu. V britskej verzii sa dokonca Artuš, fiktívna postava podľa niektorých historikov, dostal do ankety (v Česku bol z ankety vylúčený Jára Cimrman kvôli svoje fiktívnosti).

Slovenská verzia ankety nie je jediná, ktorá si prechádza kontroverziami. Ďalšie zahraničné štáty mali tiež takúto akciu a svoje anomálie. V nemeckej verzii sa Karl Marx umiestnil na 3. miesto a z ankety boli vylúčený Adolf Hitler alebo Erich Honecker (nemecký politik, stál na čele NDR v rokoch 1971-1989). V zozname nefigurovali žiadny známy nacistický predstavitelia. V Španielsku sa na 22. miesto dostal Francisco Franco (španielsky diktátor). Južná Afrika dopredu vyhlásila, že nebude nikoho vylučovať z hlasovania ako to spravili Nemci. Výsledkom bolo, že Hendrik Verwoerd (politik, architekt apartheidu) predbehol Chrisa Hani (známeho aktivistu proti apartheidu). Dokonca Eugène Terre’Blanche, ktorý bol proti zrušeniu apartheidu a jeho organizácia plánovala ozbrojené povstanie, sa dostal na 25. miesto. A v ruskej verzii sa na 3. miesto dostal Josif Stalin (predbehol Vladimíra Lenina, ktorý skončil na 6. mieste).

Prvá desiatka z ankety je celkom zaujímavá. Mená, ako Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr alebo Alexander Dubček, neprekvapia. Sú považovaný za „velikánov“ našich dejín (aj keď nie veľa ľudí vie presne vymenovať ich prínos). Marika Gombitová a Anton Srholec boli trocha prekvapením, Peter Sagan už tak nie lebo v súčasnosti je dosť známym športovcom. Andrej Hlinka sa vysoko dostal asi ako alternatíva za Jozefa Tisa. Cyrila a Metod. V žiadnej inej ankete som nenašiel dve mená umiestnené na jednom mieste takže máme vlastnú anomáliu. Prekvapením je Gustáv Husák. Média voči jeho umiestneniu spustili kritiku a spolu s Dubčekom hovoria, že komunisti sa pretlačili na vysoké priečky. Napriek jeho povesti „normalizátora“ sa dostal vysoko a osobne som zvedavý na diskusiu o ňom.

Mená v ankete sú skôr zostavené z populárnych názorov, nie z hodnotového hľadiska. Merať hodnotu osôb je neskutočne náročné a vždy tam bude veľkú rolu hrať subjektívny názor. Keby RTVS robila vzdelávacie programy o jednotlivých osobnostiach, možno by to nevyvolalo také vášne ale asi by to málokto pozeral. Lenže treba si uvedomiť jedno. Tu nikdy nešlo o „Najväčšieho Slováka“. Išlo o sledovanosť, senzáciu a aby sa „vytrieskali peniaze“.  Že sa spoločnosť teraz okolo toho háda, to vedenie až tak nezaujíma. Musíme ešte vyčkať ako si poradia s diskusiami o prvej desiatke.

Keď nám nezáleží na civilistoch

07.08.2022

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú [...]

Štrajk závisti a falošnosti

16.06.2022

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23304x
Priemerná čítanosť článkov: 2330x

Autor blogu

Kategórie