Založ si blog

Otázka vojenskej služby

V spoločnosti sa otvorila otázka ohľadom povinnej vojenskej služby. Minister Gajdoš hovorí o tejto možnosti pretože mladých občanov vojenčina neláka. Premiér Pellegrini sa vyjadril, že by mladšia generácia nebola moc ochotná sa zúčastňovať nejakej vojenskej aktivity počas krízovej situácii (ktorá snáď nenastane). Kriticky sa vyjadril poslanec Ľubomír Galko. Argumentoval, že nemôžeme mať za každú cenu nejakú armádu a zlyhávajúce vojsko porovnal s tou z čias komunizmu. Tiež sa vyjadril, že nie iba technické a platové zabezpečenie je problém ale aj motivácia, morálka a či by mladí bojovali za hodnoty ako demokracia, sloboda a podobne. Tieto okolnosti ma donútili sa zamyslieť nad touto otázkou a pozrieť sa aj na argumenty obyčajných ľudí.

Určitá skupina ľudí súhlasí s povinnou vojenskou službou. Dôvodom je očividná „prehnitosť“ a lenivosť mladšej generácie, ktorá nemá skoro žiadny rešpekt. Hovoria, že by nám trocha kázne v dnešnej dobe neuškodilo. Tiež vyjadrujú obavu z budúcnosti kvôli zhoršujúcej sa politickej situácie, ktorá sa už skoro nedá predvídať. Ľudia sa boja a chcú, aby sme boli pripravení na prípadný konflikt a krízové situácie. Niektorí ľudia dokonca prebrali iniciatívu sami a založili si vlastné združenia (príkladom môžu byť Slovenskí branci). Myslím si, že primárne dôvody sú lenivá generácia a obava z budúcnosti.

Narážame ale na určité skutočnosti, ktoré hovoria v neprospech vojenskej služby. Ľudia sú už otrávení z vojenských konfliktov a akékoľvek militantné záležitosti im ide proti srsti. Argument rodičov môže byť, že nevychovali svoje deti pre smrtku s puškou v ruke. Ďalším problémom sú súčasné konflikty. Niektoré média nám pravidelne hovoria o tom, ako bojujeme za demokraciu, slobodu, vlasť a podobné hodnoty. Lenže za týmito hodnotami sa skrývajú zbrojárski lobisti a niektoré štáty, ktorým ide iba o zisk a vplyv. Občania si tieto veci uvedomujú a preto odmietajú umierať pre cudzie peniaze. Proti militantné postoje by sa nemali ignorovať ani v prípade vojenskej služby. Naopak, v budúcej diskusii môžu mať citeľný dopad.

Nepomáha ani známe skutočnosti o zlej vybavenosti vojakov. Dopočul som sa dokonca o nedostatku strelných zbraní a ako vojaci šetria benzínom za každú cenu. Minister Gajdoš a premiér Pellegrini môžu o tom básniť ale ich skutky hovoria niečo iné. Vláda sa zamerala na nákup niekoľkých stíhačiek za neuveriteľnú sumu. Zopár kusov plechu nevyrieši základné problémy vojakov a ľudia to naďalej budú považovať ako nechutný kšeft, kde niekto veľa zarobil. Ľubomír Galko má celkom dobré body v argumentácií ale ak človek pozná jeho minulosť, pocitu pokrytectva sa nezbaví. Bolo to za pána Galka, kedy sa predávali lacno samopaly a nakúpili sa drahé (a hlavne nepoužiteľné) pneumatiky na vozidlá.

Takže zostáva otázka: Mala by byť povinná vojenská služba? Osobne som proti tomu. Ale nemôžeme zájsť na úroveň Kostariky, ktorá zrušila svoju armádu úplne a dokonca ju od roku 1949 ústava zakazuje. Žijeme v určitom priestore, kde si to jednoducho dovoliť nemôžeme. Minimálne nie teraz. Preto by mala byť vojenská služba dobrovoľná ale musela by prejsť veľkými reformami a zmenami. Či už sú to platy, vybavenosť vojaka ale aj nejaké výhody. Napríklad to môže byť pomocné štipendium na školu po odslúžení určitej dĺžky. Zamerajme sa na skutočné potreby vojakov. Rovnako by sa mala prísnejšie riešiť otázka transparentnosti rezortu aby sme sa vyhli zbytočným výdavkom ako pri stíhačkách a podobne. Toto je proces na omnoho dlhšiu dobu. Ale hlavne ministerstvo by malo deklarovať tento záujem ako čisto obrannú záležitosť. „Pomáhanie spojencom“ nie je moc populárne keďže práve naši spojenci dokázali vykonať veľké špinavosti. Príkladom môže byť Afganistan, kde nemáme čo robiť ale to „spojencov“ nezaujíma. Hlavne, že politikom a lobistom tečú tučné peniaze rovno do vačku.

Keď nám nezáleží na civilistoch

07.08.2022

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú [...]

Štrajk závisti a falošnosti

16.06.2022

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23319x
Priemerná čítanosť článkov: 2332x

Autor blogu

Kategórie