Založ si blog

Tajne alebo verejne?

Výber ústavných sudcov sa blíži. Z 39 kandidátov, ktorí prešli cez ústavnoprávny výbor, Národná rada v rámci hlasovania vyberie 18 a následne prezident z nich vymenuje 9 ústavných sudcov. Teraz sa rieši otázka ohľadom hlasovania. Má byť verejné alebo tajné hlasovanie? Argumenty z obidvoch strán sa pokúsim zhrnúť.

Časť ľudí sa prikláňa ku verejnému hlasovaniu. Argumentujú tým, že politici získavajú mandát od občanov a preto občania majú právo vedieť kto ako hlasoval. Bez nijakých tajností. Táto požiadavka sa dá vysvetliť aj veľkou mierou nedôvery voči politikom a obavy, že niektorí poslanci podporia „toho svojho“.

Na druhej strane, tajné hlasovanie umožňuje poslancom voliť podľa svojho vedomia a svedomia. Bez nijakých nátlakov od kolegov, oponentov alebo dokonca aj médií. Jednoducho, hlasuje bezpečne podľa seba.

Je dobré, že sa verejnosť o takúto záležitosť zaujíma. Ústavný sudcovia majú funkčné obdobie na dvanásť rokov. Za takú dobu môžu veľa spraviť ale aj pokaziť. Otázka ale zostáva: Ako má prebiehať hlasovanie v Národnej rade? Osobne si myslím, že je ťažké určiť správnu možnosť. Obidve argumentácie majú svoju váhu. Ako som spomenul vyššie, požiadavka na verejné hlasovanie plynie z veľkej časti z nedôvery voči politikom. Ľudia majú pocit, že tak či tak sú vnútorne ovplyvňovaní alebo už sú podplatení. Tak nech je to aspoň verejne vidieť (keď sa transparentnosť stala „populárna“ v politike).

Ale mám obavu z jednej veci a tou je verejný lynč. Je pravda, že politik má slúžiť ľuďom. Preto by sme mali mať vysoké nároky na politikov. Politika rozhodne nie je miesto pre slabochov. Lenže aj oni musia mať svoje práva. Netvrdím, že si za takúto nedôveru nemôžu sami. Aj to je výsledok ich dlhodobej činnosti. Ale v niektorých prípadoch aj politik by mal mať právo bezpečne a bez nátlakov hlasovať. A toto mu tiež umožňuje tajné hlasovanie.

Všetky svetlá mieria na pána Roberta Fica. Ľudia sú skôr zvedaví, kto ho podporí. Aj keď prezident Andrej Kiska vyhlásil, že ho nevymenuje, Robert Fico nezmenil svoj postoj. Ústavný súd by ale nemalo byť zaslúžené miesto pre politických veteránov. Majú tam byť v prvom rade experti s právnou praxou a Robert Fico už dlhú dobu skôr robil politiku ako právo. Ale toto je iba môj názor.

Keď nám nezáleží na civilistoch

07.08.2022

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú [...]

Štrajk závisti a falošnosti

16.06.2022

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23314x
Priemerná čítanosť článkov: 2331x

Autor blogu

Kategórie