Založ si blog

Štrajk závisti a falošnosti

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. Chcem sa ale pozastaviť nad niektorými reakciami. Prvá z nich zachádza až do absurdnosti, druhá je zasa pokrytecká. Obidve môžu byť ale nebezpečné pre snahy o akúkoľvek zmeny, ak dovolíme, aby nás znechutili a sklamali.

Prvou z nich je závisť a vyčítanie. Čo sa dá vôbec závidieť učiteľovi? Plat na úrovni almužny? Prehnané množstvo byrokracie? Tak nízky rešpekt, že je proste na smiech? Niektorým ľuďom vadí, že sa ozývajú „za svoje práva“ a inokedy mlčali pri druhých. Toto je nepochopenie situácie. Skoro každá pracovná skupina je zanedbaná finančne, môžeme sa baviť o sestričkách, lekároch, robotníkoch vo fabrikách, všade a všetkých. Každá táto skupina má svoje požiadavky, ktoré sa navzájom trocha líšia ale v princípe sú rovnaké: zlepšenie svojho postavenia. Každá z nich sa môže (a myslím si, že by aj mala) organizovať a štrajkovať. Politici ukázali, že pokiaľ sa na nich nebude tlačiť, požiadavky budú ignorovať. Nech už je to akákoľvek skupina, mali by sme ju maximálne podporiť. Jeden bez druhého nepretlačíme zmeny, max tak kozmetické úpravy a potom „sa ide po starom“.

Druhá strana je falošnosť. Toto platí najmä o politikoch. Všetci majú plné ústa ako ich podporujú ale to sú plané reči. Neplatí to len pre súčasnú vládu ale aj pre opozičné strany, ktoré kedysi mali možnosť prijať dôležité zmeny v školstve ale nespravili to. Problémy v školstve sa tiahnu ako červená niť už roky a pre NIKOHO to nebola priorita. A stále nie je. Prezidentka sa môže za nich teraz dušovať lenže pre ňu je dôležitejšie investovať do zbraní ako do vzdelania. Nacionalisti im pri podpore vyčítajú, že s nimi neštrajkovali predtým. V skutočnosti im vadí len to, že odborári im ukázali chrbát a preto nemohli z toho vytrieskať politický kapitál. Ak im naletíme na takéto reči, skončíme len sklamaní.

Preto sa nesmieme nechať nalákať na takéto frázy politikov a požadovať konkrétne kroky. Ak nevedia dať ponuku alebo ich ponuka je nedostatočná, nech uvoľnia miesto niekomu, kto vie ponúknuť konkrétne kroky pre zmeny. Sú momenty, kedy musíme vystúpiť z našej bubliny a podporiť sa. Solidarita medzi pracujúcimi je silná hodnota a preto majú z nej politici taký veľký strach.

Keď nám nezáleží na civilistoch

07.08.2022

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

Ženy a potratová politika

04.11.2019

Existujú témy, ktoré spoločnosť neskutočne rozdelia. Jednou z nich je aj potratová politika. Na tému reagujú všetci – politici, média a verejnosť. Lenže človek má pocit, že sa k téme potratov pristupuje strašne necitlivo a to platí pre obidve strany či už skupina za potraty alebo proti. V článku sa skúsim pozastaviť nad obidvoma pohľadmi. V tejto otázke sa [...]

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23341x
Priemerná čítanosť článkov: 2334x

Autor blogu

Kategórie