Založ si blog

Keď nám nezáleží na civilistoch

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú správu nájdete tu: https://www.amnesty.sk/ukrajinska-taktika-boja-ohrozuje-civilne-obyvatelstvo/?fbclid=IwAR1CWdUboZIjwI6U1ty1iTt_Lr5tY-vvY7dGPEEseugAPxCdEY2U9RklesE). Pri desiatkach kritických správ o ruskej agresii, ktorú neustále kritizujú a dokumentujú, správa kritická k Ukrajine odhalila skôr pokrytectvo. Nie organizácie ale ľudí.

V komentároch na FB stránke organizácie je veľké množstvo nenávistných komentárov, odsudzujúcich AI zo zľahčovania ruských útokov až že sú „na výplatnej páske RuZZákov“. Administrátor stránky v komentároch neustále zdôrazňoval, že AI odsudzuje ruskú agresiu ale ľudia v komentároch si idú tvrdohlavo svoje. Pritom si organizácia robí iba svoju prácu. Pretože pravidlá vojny platia pre obidve strany a prax vždy ukáže, že obidve strany konfliktu tie pravidlá porušujú. Nemôžeme pedantne poukazovať na zločiny jednej strany a pritom ignorovať zločiny druhej. Príde mi to ako romantická predstava, že bojuje proti sebe diabol a svätec. Lenže žiadny svätci nie sú, len obete krutého konfliktu.

Asi popri veľkom množstve športových znalcov máme aj veľa vojnových reportérov, vojenských analytikov a veteránov z vojny na Ukrajine. Najtrápnejšie sú komentáre typu „A odteraz vás prestávam podporovať!“ Takéto sektárske vyjadrenia pravdepodobne pochádzajú od ľudí, ktorí o AI ani len nezakopli. Stačí sa pozrieť na staré statusy pred uverejnením správy o ukrajinskej armáde. Málokto na to reagoval na Slovensku, skoro nikto ich statusy nezdieľal. Ale zrazu nemajú podporu od ľudí, ktorí ich doteraz ignorovali.

Otázkou potom zostáva: A koho trápia civilisti? Fanaticky kričíme, nech jedna strana zlikviduje tu druhú a opačne. Pritom civilista sa nemá ako brániť, je v ohrození neustále a je jedno, či ho zabije chybná taktika boja z jednej strany alebo raketa z druhej strany. Stále zomrie. Ale aspoň nech sa niektorí netvária, že ich to trápi. Keď takýmto huckaním a ignorovaním chýb jednej strany chcú, aby vojna pokračovala až do úplnej likvidácie druhej strany.

Štrajk závisti a falošnosti

16.06.2022

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

Ženy a potratová politika

04.11.2019

Existujú témy, ktoré spoločnosť neskutočne rozdelia. Jednou z nich je aj potratová politika. Na tému reagujú všetci – politici, média a verejnosť. Lenže človek má pocit, že sa k téme potratov pristupuje strašne necitlivo a to platí pre obidve strany či už skupina za potraty alebo proti. V článku sa skúsim pozastaviť nad obidvoma pohľadmi. V tejto otázke sa [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23285x
Priemerná čítanosť článkov: 2329x

Autor blogu

Kategórie