Založ si blog

Plebs nech platí za knihy

Výrok Ladislava Kamenického rozprúdil široké diskusie a rôzne reakcie. Zo svojej strany tiež nie som nadšený lebo veľa čítam a odborné knihy z dejín a biografie sú už dosť drahé. A to som obyčajný robotník v sklade bez vysokej školy. Nechcem sa ale teraz pozastaviť pri obhajobe kníh a ich ceny. Je tu časť argumentácie, ktorá mi príde chorá.

Časť občanov obhajuje tento krok kvôli konsolidácii verejných financií a asi aj nezáujmu koľko si priplatíme. Argumentujú, že „však oni si priplatia za knihy“, „ak majú na dovolenky, majú aj na knihy“, „ľudia málo čítajú a sú už čítačky“ a podobne. Pre nízko príjmové a stredné skupiny ľudí mi to príde až bezohľadné. Pre čitateľa dá kniha veľkú radosť. Je relaxom a čiastočne aj únikom od nepríjemnostiach svojho okolia.

A prečo práve knihy a nie zbrane? Súčasná vláda robí miliardové kšefty na ich nákup. Ministerstvo obrany bolo „zabudnuté“ z balíku konsolidácie. Ak ľudia málo čítajú (podľa vyššiej argumentácie), vážne nám pomôže škrabať drobné od pár knihomoľov? Viacej by nepomohlo zmeniť priority a prestať šialene zbrojiť?

Samozrejme, že nezabúdam na bačovanie Jaroslava Naďa a jeho praktickú likvidáciu obranyschopnosti štátu. Ale pri našej ekonomike si môžeme dovoliť takto naďalej zbrojiť? Plebs toto má platiť? Podľa koalície a opozície (lebo im zbrojenie nevadí a pri tomto sú veľmi ticho) áno.

Je to bezohľadnosť a výsmech voči chudobe. No namiesto toho, aby sme sa tu hádali a arogantne si vyhadzovali „však menej sa číta tak kde je problém?!“, mali by sme si spoločne položiť otázku: Keď máme šetriť, prečo kupujeme drahé kovošroty?

 

Keď nám nezáleží na civilistoch

07.08.2022

Správa Amnesty International Slovakia vyvolala búrku nevôle za jej kritiku ukrajinskej armády. Poukazovali najmä na taktiku boja, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo (zriaďovanie základní v obytných zónach a vykonávanie útokov z obývaných budov). V texte tiež upozorňujú, že Rusko nerozlišuje civilné objekty a vojenské ciele čiže takto sú civilisti ohrození (celú [...]

Štrajk závisti a falošnosti

16.06.2022

Roky zanedbávania školstva dosiahlo vrchol a donútilo učiteľov ísť do ulíc. Ich pozícia nie je vôbec závideniahodná lebo v súčasných podmienkach nielen dobre učiť ale aj vyžiť z takého platu je skoro zázrak. Ich požiadavky sú legitímne a plne ich podporujem. Štrajk by bol síce lepší cez školský rok lebo potom by mal silnejší výtlak ale je to dobrý začiatok. [...]

Vidovan, Lenin a sloboda čítať

29.05.2022

Prípad okolo knihy „Lenin a 21. storočie“ od Petra Vidovana (Ľuboša Blahu) vyvolala údiv, prekvapenie ale aj rozhorčenie. Reakcie sú v niektorých prípadoch rýchle (stiahnutie z predaja), iné zasa škodoradostné. Aj keď statusy poslanca Blahu nemusím, kauza jeho knihy ukazuje až desivé smerovanie spoločnosti. Na súčasný prípad sa treba pozrieť z dvoch strán. Z [...]

SR Sereď doprava most zeleznica uzatvorenie TTX

Konečne. Po piatich rokoch od uzavretia vyhlásili súťaž na mimoriadne potrebný most

03.10.2024 11:52, aktualizované: 12:08

Predpokladaná hodnota zákazky je takmer 10 miliónov eur.

Dukla, pamätník,

Vodiči pozor. Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie obmedzia dopravu

03.10.2024 11:30

K uzávere cesty I/21 na hraničnom prechode Vyšný Komárnik - Dukla dôjde v nedeľu.

Peter Pellegrini

Príspevok na pohreb sa zvýši. Prezident podpísal novelu

03.10.2024 10:48

Peter Pellegrini odobril aj novely zákonov o ochrane pamiatkového fondu a zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.

Izrael / Armáda / Ostreľovanie /

ONLINE: Izraelský úder zabil 15 členov Hizballáhu. Na Tel Aviv zaútočili jemenskí povstalci

03.10.2024 10:35, aktualizované: 11:37

Útok mieril na budovu, z ktorej militantné hnutie podľa armády operovalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 25175x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Kategórie